KMMA | Residential | House Blair Camps Bay
KMMA | Residential | House Blair Camps Bay
KMMA | Residential | House Blair Camps Bay
KMMA | Residential | House Blair Camps Bay
KMMA | Residential | House Blair Camps Bay
KMMA | Residential | House Blair Camps Bay
KMMA | Residential | House Blair Camps Bay
KMMA | Residential | House Blair Camps Bay
KMMA | Residential | House Blair Camps Bay
KMMA | Residential | House Blair Camps Bay
previous arrow
next arrow
Slider

House Pearl Valley Paarl

The exclusive site on which this house is built is a 1300 square metre plot which overlooks the 18th hole of the Pearl Valley golf course and is only a short strolling distance away from the Main Clubhouse. The house is perfectly orientated featuring a South facing main entrance and a North facing back facade. The intention of the design for this house was to maximally enjoy the Franschoek mountain views as well as to provide a fluent indoor/outdoor lifestyle. To achieve this, the entire back facade opens up onto a spacious covered outdoor area.

The architectural guidelines that need to be adhered to within the estate are very strict. Some examples of the rules are natural Table Mountain Sandstone as the only stone finish permitted, main roofs are to be pitched roofs with hipped ends and must be slate tiled or thatched, chimneys need to be of masonry construction, rectangular, plastered and painted or  built with natural stone. Nonetheless, it was possible to reinterpret these rules in a contemporary way and create a modernist house that became an integral part of this secure and scenic estate.

A striking design element of the house is the rectangular swimming pool which is virtually connected to the house, underneath the veranda. This water element cools down the space visually and practically on a hot summer day.

A pergola element directs visitors through a landscaped forecourt past a water feature to the entrance door. The entrance hall is an impressive triple volume space which shows off the walnut clad cantilever stair which leads up to the bedroom level. The living areas were designed to seamlessly flow into one another. The kitchen is open plan and materials such as ceasarstone, glass and walnut were used to achieve a true show kitchen. It is integrated into the dining area to accommodate social cooking experiences, while the washing and laundry room are separated from the main kitchen to keep a clean aesthetic. The owners’ collection of fine wines is displayed in a glass cube.

The master bedroom is designed to be luxurious and spacious and features a marble clad ensuite bathroom as well as a dressing room and an expansive  balcony. One of the key architectural ideas was to allow the pitched roof elements to be integrated in the interior. This was achieved by exposing the timber roof trusses in areas like the double volume entrance and the main bedroom.

One of the bedrooms in the back was designed with a mezzanine study area, which provides amazing mountain views of the surrounding landscapes.

Client Experience
Architect Ben was excellent and extremely professional to work with. My favourite part of the house is the swimming pool area. The only thing I would change about the house, now that I’ve lived in it for a while, is the enlarging the scullery and the flatlet. Otherwise, KMMA listened extremely well to my requirements and met the agreed timelines. The overall KMMA service was very positive.

Anthony